Het resultaat telt, altijd

Laat ik het maar zonder omhaal zeggen; Met zorgaspect.nl ben ik vijf weken geleden begonnen omdat ik mij ergerde over de verdraaide beelden over het zorgstelsel en zorgverzekering. Getallen, meningen, verwachtingen en incidenten buitelen over elkaar heen. Geen gewone Nederlander, die het nog volgen of begrijpen kan. Slechts een klein deel van de Nederlanders is er nog oprecht in geïnteresseerd.

Politiek Den Haag, dagbladen, social media, zorgverzekeraars, belangenbehartigers van patiënten/cliënten maar ook van zorgverleners, bestuurders van instellingen; allemaal doen ze mee aan de discussies. Nou ja, discussies? Het is meer schreeuwen om het eigen gelijk. Een gelijk dat nauwelijks op de echte feiten en uitgangspunten gebaseerd lijkt te zijn. Waarom ik dit laatste niet stelliger zeg? Gewoon omdat ik dan ga mee doen aan deze grootdoenerij van “poeh, poeh wat ben ik belangrijk” en “hoor eens, ik weet het”.

Ik heb mij bij de start van zorgaspect.nl voorgenomen om mij te concentreren op het geven van informatie. Geen mening dus, maar eerlijk, begrijpelijk en goed leesbare informatie. Informatie waar echt behoefte aan is. Dat is allemaal al lastig genoeg. Het is een zoektocht naar deze behoefte van de gewone Nederlander. Maar het is ook een eigen zoektocht naar de zingeving van mijn bijdrage. Waarom stop ik er tijd en energie in? Wil ik iets bewijzen of mijn eigen frustraties wegnemen? Wat drijft mij? Ik heb daar oprecht (nog) geen helder antwoord op. De toekomst gaat het misschien voor mijzelf duidelijk maken.

Wat ik al jaren weet is, dat je uiteindelijk altijd wordt afgerekend op wat je bereikt hebt. Onze materialistische en individualistische samenleving staat daar bol van. Zo aan het eind van het jaar maak ik – zoals velen met mij – de balans op. Natuurlijk ook over zorgaspect.nl. Het bereikte resultaat is niet mega. Maar dat had ik ook niet verwacht.

Social media bereik van enkele honderdduizenden, bijna tienduizend bezoekers op de website, meerdere artikelen op nieuwssites, optreden in een lokaal radioprogramma, fraai artikel in dagblad Trouw, uitnodigingen om mijn kennis en inzicht te delen. Het zijn slechts getallen, maar zegt feitelijk niets over het bereikte resultaat. Ik heb enkele tientallen –misschien wel een paar honderd – dankbare terugkoppelingen gehad over zorgaspect.nl. Van mensen die echt iets aan de informatie gehad hebben. Dat is pas resultaat. Dat telt. En laat ik dat nou net niet geteld hebben.

Rob Adolfsen

[Bijgewerkt: 31-12-2106]