Jong, gezond en studerend?

Als je jong bent, geen inkomen en over een goede gezondheid beschikt dan is ons advies om eerst de volgende vraag te beantwoorden.

  • Als je iets overkomt en je hebt veel (medische) zorg nodig, kun je dan bijna € 900 ophoesten?

Als je de vraag met NEE beantwoordt, ga dan voor een budgetpolis die in jouw studentenstad in ieder geval huisartsenzorg gecontracteerd heeft. Weliswaar kun je dan niet je altijd de zorgaanbieder van je keuze nemen, maar de kans dat dat nodig is, is erg klein.

Als je de vraag met JA kunt beantwoorden, neem dan een budgetpolis met een hoog vrijwillig eigen risico van € 500. Dat levert je per jaar ongeveer € 240 euro korting op ten opzichte van de budgetpolis zonder eigen risico.

Vergeet in beide gevallen niet om de zorgtoeslag aan te vragen! Je hebt recht op de maximale toeslag van circa 1.000 euro per jaar.

De budgetpolis kost ongeveer 1.100 per jaar. Netto betaal je dan dus slechts 100 euro waarvoor je volledig verzekerd bent. Kies je voor het maximale vrijwillige risico van € 500 dan kost de zorgverzekering je minder dan € 900 per jaar en ontvang je dus netto € 100. Toch leuk meegenomen.

Het is weinig zinvol om je aanvullend te verzekeren als je naast je goede gezondheid je gebit goed op orde hebt.

Let op: Het bovenstaande advies doet naar onze mening sterk afbreuk aan het solidariteitsprincipe in de gezondheidszorg. De meeste zorgverzekeraars, die dit solidariteitsprincipe toch zouden moeten bewaken, laten het afweten en bieden voornoemde mogelijkheden regulier aan. Er is dus niets mis mee om van dit aanbod gebruik te maken.