Wel of geen aanvullende verzekering?

Een verzekering is bedoeld om een vergoeding voor schade – in dit geval zorg – te ontvangen omdat  u deze zelf niet kunt betalen. Bij de aanvullende verzekering gaat het dan vooral om kosten voor fysiotherapie, tandarts, brillen, geboortezorg.  Weet, dat als u een laag inkomen hebt, dan is iedere zorgkosten eigenlijk al te veel. Hogere inkomens kunnen veel meer financiële risico’s veroorloven. Dat is dan wel afhankelijk van de hoogte van hun vaste financiële verplichtingen zoals hypotheek, leningen, alimentatie.

JA of NEE aanvullend verzekeren is te beantwoorden door u zelf twee te stellen:

  1. Kan ik financiële tegenvallers makkelijk betalen?
  2. Is de kans heel erg klein dat ik zorg nodig heb die niet in de basisverzekering zit?

Als u één of beide vragen met “nee” beantwoordt, dan is het verstandig om een aanvullende verzekering te sluiten. In dat geval moet u nog wel voor uzelf nagaan welke zorg wel of niet en in welke omvang gedekt moet worden in de aanvullende verzekering. De basisvraag die u daarvoor moet beantwoorden is:

  • Welke zorg uit de aanvullende verzekering kan ik zelf betalen?

Let op: Een uitgebreide dekking kost altijd (te) veel premie. Juist op de duurdere aanvullende verzekeringen maken zorgverzekeraars ruime winsten. Daarnaast geldt meer en meer het principe: “de onwetenden betalen voor de calculerenden”

[Bijgewerkt: 26-12-2016]