Wel of geen vrijwillig eigen risico?

Als je gezond bent of financieel erg krap zit, is de financiële verleiding groot om een vrijwillig eigen risico te nemen. Je krijgt immers een leuke korting op je maandpremie, die kan oplopen tot circa 2o euro. Ten opzicht van de normale premie komt het aantrekkelijk over om te kiezen voor een hoog eigen risico. Verzekeraars, maar zeker ook vergelijkingssites en zogeheten tussenpersonen, adverteren veelvuldig met deze lage premies.

Maar let op:

Als je niet gemakkelijk een forse financiële tegenslag kunt betalen neem dan geen vrijwillig eigen risico!

Neem je het maximale vrijwillige eigen risico neemt van € 500, dan bestaat de kans dat je in dat jaar € 885 bovenop je premie moet betalen als je onverhoeds van (veel) zorg gebruik moet maken. Eén keer naar de spoedeisende hulp is al voldoende om te veroorzaken dat je dit bedrag moet betalen. Het vrijwillige eigen risico komt altijd bovenop het verplichte eigen risico van € 385. Dat wordt nog wel eens vergeten.

Heb je besloten om voor het maximale vrijwillig eigen risico te gaan, ga dan “all the way”. Neem geen aanvullende verzekering en kies voor de goedkoopste polisvariant van de zorgverzekeraar van jouw keuze. Veelal is dat de budget polis. Je bent er immers van overtuigd dat je het komende jaar geen of nauwelijks zorg nodig hebt.

[Bijgewerkt: 28-12-2016]