Heb ik een aanvullende zorgverzekering nodig?

Een verzekering is bedoeld om een vergoeding voor schade – in dit geval zorg – te ontvangen omdat  u dit zelf niet kunt betalen. Bij de aanvullende verzekering gaat het vooral om kosten voor fysiotherapie, tandarts, brillen, geboortezorg.  Als u een laag inkomen hebt, dan is iedere zorgkosten eigenlijk al te veel. Hogere inkomens kunnen veel meer financiële risico’s nemen.

Het is opmerkelijk hoe diverse vergelijkingssites adviseren. Men stelt dat ontvangen vergoedingen hoger moeten zijn dan de betaalde premie. Op geen enkele manier rept men over eventuele risico’s. Zie bijvoorbeeld onderstaand advies van Independer:

av-advies-independer

Natuurlijk moet je niet meer verzekeren dan strikt noodzakelijk. Maar stel dat je valt en een tand breekt, dan wil je misschien wel graag een kroon van ca. € 500 vergoed hebben.  Zo zijn er nog meer zorgkosten waarvan de kans bestaat dat u ze moet gaan betalen als u niet verzekerd bent. Met een hoog inkomen is een beperkt financieel risico goed te dragen, bij een laag inkomen zeker niet.

JA of NEE aanvullend verzekeren is te beantwoorden door u zelf twee te stellen:

  1. Kan ik financiële tegenvallers makkelijk betalen?
  2. Is de kans heel erg klein dat ik zorg nodig heb die niet in de basisverzekering zit?

Als u één of beide vragen met “nee” beantwoordt, dan is het verstandig om een aanvullende verzekering te sluiten.