Hoe werken vergelijkingssites?

Op zoek naar een andere goedkopere of betere zorgverzekering? De kans is groot dat gebruik gemaakt wordt van één of meerdere vergelijkingssites. Het is goed om te weten dat nagenoeg al deze websites gebruik maken van een vergoeding door zorgverzekeraars. De grootste vergelijkingssites krijgen door de zorgverzekeraar betaald voor iedere nieuwe verzekerde die via hun site is aangeleverd. Dit gaat snel om meerdere tientjes per nieuwe klant. Ook kan het zijn dat een zorgverzekeraar betaald om hoger op de lijst te komen staan van aan te bevelen verzekeringsproducten. De derde variant is dat een verzekeraar betaald om in het overzicht van verzekeringsproducten te mogen staan.

Vergelijkingssites doen hun uiterste best om u te laten geloven dat zij onafhankelijk zijn. Zo is “onafhankelijk” de letterlijke vertaling van de naam Independer en is Achmea (Zilveren Kruis) de enige eigenaar van deze site. De Consumentenbond heeft het imago om voor het belang van iedere consument op te komen. Ook zij ontvangen resp. vragen vergoedingen van zorgverzekeraars voor de vergelijkingssite.

Om een zo onafhankelijk mogelijk advies te krijgen is het raadzaam om meerdere vergelijkingssites te bezoeken en de uitkomsten van uw aanvragen naast elkaar te leggen. En blijf ook dan nog kritisch op het resultaat.