Waarom zijn er premieverschillen tussen diverse basisverzekeringen als de dekking door de Tweede Kamer wordt vastgesteld en dus per wet geregeld is?

Verschillen in premie voor de basisverzekering ontstaan vooral door de volgende zaken:

  • Een naturapolis is goedkoper dan een restitutiepolis. Bij een naturapolis maakt de verzekering vaste prijsafspraken met veel zorgverleners. Bij restitutiepolis is dat niet zo. De budgetpolis is nog goedkoper omdat de verzekeraar met weinig zorgverleners een zeer scherpe prijsafspraak maakt.
  • De ene zorgverzekeraar maakt minder administratiekosten (minder personeel, goedkopere huisvesting, betere computersystemen) om de verzekering uit te kunnen voeren dan een ander. Dit kan oplopen tot circa € 5 per maand.
  • De ene verzekeraar hanteert een vaste prijs voor iedereen (zorgverzekeraar DSW is daar een voorbeeld van) terwijl andere zorgverzekeraars ook kortingen verstrekken als je bij een collectiviteit behoort. Deze korting kan oplopen tot 10% Er is altijd wel een collectiviteit te vinden bij uw huidige verzekeraar waar u zich bij aan kunt sluiten om een korting te krijgen. Opvallend is dat ongeveer 30% van de Nederlanders dat niet doen.
  • Verzekeraars gebruiken in een aantal gevallen de polis met naam X om een andere polis (Y) goedkoper te maken. Deze ongewenste vorm van kruissubsidie is soms lastig te herkennen. De kans dat dit optreedt is bij verzekeraars met veel verschillende namen voor een basisverzekering groter dan bij verzekeraars met weinig verzekeringsproducten. Het spreekt voor zich dat dit niet kan optreden als een verzekeraar maar één basisverzekeringsproduct kent.
[bijgewerkt 06-12-2016]