Hoeveel zorgverzekeraars zijn er?

Er bestaan in Nederland tien verschillende zorgverzekeraars. Deze concerns hebben één of meerdere vergunningen. Totaal zijn er op dit moment 26 vergunningen in omloop. Voor iedere vergunning mag een aparte zorgverzekering met eigen geformuleerde voorwaarden geleverd worden.  Zo’n aparte zorgverzekering kan in meerdere vormen geleverd worden. De belangrijksten zijn de natura- en de restitutiepolis.

Het onderstaande plaatje geeft de tien zorgverzekeraars weer met de labels die daaronder vallen. Dit plaatje is afkomstig van ZorgWijzer.nl

 

 

Bij dit schema maken wij de volgende opmerkingen:

  • VVAA is feitelijk geen label maar een gesloten collectiviteit. Alleen als u zorgverlener bent, dan kunt u zich aansluiten op deze collectiviteit.
  • iptiQ levert geen polissen onder eigen naam maar uitsluitend onder de labels die hierbij aangesloten zijn zoals National Academic, Promovendum en BeSured.
  • Volmachten voeren zelf alle administratieve handelingen uit. Zij doen dit namens de formele risicodrager (=verzekeraar). De volmacht is dus zelf géén verzekeraar. In de kleine lettertjes van de polis staat vermeld wie de formele verzekeraar is.

Een actueel overzicht met de contactgegevens van de zorgverzekeraars treft u <hier> aan.

[Bijgewerkt: 10-12-2017]